Fisonomia del recorregut de la Cursa de Ripollet
 

Iniciareu el recorregut a Rambla Pinetons amb Palau Ausit fins a la rotonda que travessa amb Av. Maria Torras.

 
 

neus

 

A la dreta hi veureu el Monument commemoratiu a Neus Català. Està format per un grup de cinc monòlits petits que encerclen una placa metàl·lica que té la forma de la cara de Neus Català, la supervivent del camp de concentració nazi. El monument fou dissenyat per Salvador Mañosa i realitzat per Joaquin Viera. Neus Català va ser homenatjada a Ripollet el maig de l'any 2006, fent coincidir el 75ª aniversari de la declaració de la II República.

 
 

sardana

 

Just a la rotonda hi trobareu el “Monument a la sardana”, inaugurat el 21 de novembre de 2004, coincidint amb el 29è aniversari de l'entitat Ripollet Sardanista. L'escultura, realitzada en barres d'acer inoxidable, és obra de Antoni Fernández i Pareja i representa les siluetes de dues parelles sardanistes.

 
 

plaça avrillé

 

Des d’allà pujareu per carrer Tramuntana i girareu per l’Avinguda Catalunya on us trobareu amb la Plaça Avrillé, situada a la rambla de les Vinyes. Al mig de la plaça l’any 2003 s’hi va inaugurar una escultura al·legòrica amb motiu del 10è aniversari de l’acte d’agermanament de Ripollet amb el municipi francès del mateix nom. L’escultura està formada per una lletra U i una lletra A, que representen unitat, agermanament i Avrillé. Té una alçada de 8.5 metres i està col·locada sobre una base de formigó i realitzada en acer corten i acer inoxidable.

 
 

tres

 

Baixareu per rambla de les vinyes fins a la rotonda que travessa amb Av. Maria Torras i trobareu  la Plaça Josep Maria Brull, que rep aquest nom en homenatge a l’escultor ripolletenc nascut a Ascó. La plaça acull el Monument a la Festa dels tres tombs. La festa de Sant Antoni Abat és el 17 de gener i en el passat va ser una festa clau en moltes poblacions, considerant-se  la festa major d'hivern o festa major petita. A Ripollet és una festa molt arrelada que se celebra el diumenge posterior al 17 de gener, i que va ser declarada Festa Turística d’interès comarcal.
El monument està compost per un bloc de granit procedent de Galícia, de 320 x 185 x 60 cm i pesa 9 tones. Aquest material no es fa malbé amb el pas del temps i representa la pervivència de la festa i de la tradició. Incrustat en un buit hi ha la lletra C de Catalunya i el cap d’un cavall, protagonista de la festa, de 170 quilos. El monument va ser inaugurat el 19 de gener de 2003.

 
 

Seguireu per Av. Maria Torras fins la Plaça Maria Aurèlia Capmany, després per carrer Nord, Sant Salvador, plaça Lluís Millet, carrer Sant Josep, Pizarro, sant Salvador, Pizarro, sant Lluís, Magallanes i sant Salvador, fins arribar a la rotonda entre els carrers Magallanes, sant Josep i Molí d’en Rata.

 
 

molí

 

Seguireu per Magallanes, i des d’allà veureu al carrer Molí d’en Rata, el Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata, compost per dos edificis un dels quals és un antic molí fariner hidràulic datat de 1825. Es tracta d’un edifici singular, l’únic de les seves característiques que es conserva la comarca i que a més té activitats i és visitable. Una petita joia conservada al bell mig de Ripollet.
L’altre edifici, de recent construcció, acull dues sales d’exposicions de continguts interessants. Us convidem a visitar-los un cop acabada la cursa!

 
 

Des de Magallanes arribareu al Passatge Institut, passareu pel Lateral de la Carretera a Santiga i per la Rotonda al Molí d’en Rata, seguireu per carretera de Santiga fins que arribeu a la Policia Local, que està ubicada en el que va ser la casa de Manel Masachs, un dels alcaldes del període de la dictadura, que era propietari del Molí d’en Ginestar o de’n Masachs.

Seguiu per Santiga i després d’una rotonda formada per unes peces que simulen teules, trobareu a la dreta l’Ajuntament, ubicat a can Masachs i l’antic molí d’en Ginestar o d’en Masachs.

 
 

masachs

 

Can Masachs es va construir l’any 1920  i és obra de l’arquitecte Eduard Maria Balcells. Els antics propietaris del Molí tenien allà la seva residència, però la construcció de la nova casa va permetre l’ampliació dels espais de la fàbrica. La casa té l’aspecte propi d’una torre d’estiueig i hi destaquen els frontons en forma de pinyó i les motllures que combinen formes rectes i ondulades. Actualment acull dependències municipals.

 
 

la Sala de Plens

 

El Molí d’en Ginestar o d’en Masachs té el seu origen l’any 1302 vinculat a la sèquia Monar. Ha estat molí fariner, draper, polvorer, paperer i fàbrica de cartró. En una època s’hi van fabricar baralles de cartes. Com a fàbrica de cartró va tancar l’any 1979. Actualment acull l’Oficina d’atenció al ciutadà i la Sala de Plens ubicada a l’antic assecador, el qual conserva les característiques finestres dels molins paperers que facilitaven el pas de l’aire per l’assecament del paper, i també les encavallades de fusta, que s’han conservat fins el dia d’avui.

 
 

Seguireu per Balmes i per carrer indústria, una zona que antigament eren camps de conreus i vinyes, i per on passa el rec que portava aigua a l’antic Molí d’en Font o al martinet, situat al carrer sant Jaume, on actualment s’ubica l’escola que porta el mateix nom.

Pujareu per carrer Mercè fins rambla de sant Jordi, una antiga riera que travessa el poble de punta a punta,  que fins als anys 50-60 eren camps i vinyes però on al primer terç del segle XX s’hi havien construït torres i cases d’estiueig amb jardí, propietat de famílies de Barcelona. Actualment és l’arteria comercial i principal del municipi, on s’hi localitzen serveis importants.

 
 

Torre de l’Argentera

 

A l’alçada del núm 68, a mà esquerra, hi trobareu la Torre de l’Argentera, que actualment acull l’Oficina de Treball de la Generalitat. Es tracta d’una de les darreres torres d’estiueig i habitada regularment per la sra. Pepita Sarroca, vídua d’un joier del carrer Pelai de Barcelona, i d’aquí el sobrenom de l’Argentera, per l’argent.

 
 

Centre Parroquial

 

A l’alçada del número 9,  trobareu a mà dreta el Centre Parroquial, inici de la vida associativa de Ripollet que acollia el tennis taula, el bàsquet, l’esplai i el teatre, l’única activitat cultural que encara hi està vinculada. També s’hi feien concerts, dansa i cinema.  L’edifici data de l’any 1926.

 
 

Casal de Joves

 

A mà esquerra, als números 2-4 i 6, hi veureu el Casal de Joves i el Centre Cultural.
El primer està ubicat en una antiga casa familiar que tenia jardí a la part de darrere, al qual s’accedia a través d’una escalinata que encara es conserva.

 
 

masachs

 

El Centre Cultural és un edifici de molt més recent construcció amb dues sales d’exposicions i nombroses sales de tallers i de reunions. És la seu de moltes entitats i el nucli de la vida cultural del municipi.  Un veritable punt de trobada per als ripolletencs.

 

 
 

monument a l'esport i als nens

 

Passat el carrer Padró, seguim per la rambla que canvia de nom i passa a anomenar-se rambla de sant Esteve. El primer que trobem a mà esquerra és el Mercat Municipal. Seguim per la rambla fins arribar a la rotonda amb carrer Pizarro. Allà hi trobem un monument amb una doble simbologia, “El monument a l’esport i als nens” .
Es tracta d’un monument que inicialment estava dissenyat com a homenatge a l’esport, ubicat just al costat del Pavelló Municipal d’esports Joan Creus. Malauradament aquesta obra escultòrica es va erigir finalment en homenatge als alumnes d’ESO del col·legi sant Gabriel, situat a la cantonada entre Pizarro i Magallanes, amb motiu del tràgic accident succeït a Golmayo (Sòria) durant el desplaçament als campaments d’estiu a Burgos.
Es tracta d’una estructura metàl·lica, de planta hexagonal, amb figures de diferents esportistes, i una placa amb el nom dels nens i un poema.

 
 

Pavelló Municipal Joan Creus

 

Seguint per rambla Pinetons per acabar la cursa, a l’esquerra hi trobem el Pavelló Municipal Joan Creus, que rep aquest nom en homenatge al reconegut jugador de bàsquet, nascut a Ripollet i la plaça que el presideix, La plaça Joan Abat, dedicada a aquest ripolletenc que va destacar per la seva dedicació i estima al món associatiu i esportiu de Ripollet.

 

 

plaça Joan Abat